Коректният партньор за безопасност на работното място при повишен риск

Няколко съвета за избор на работна обувка

obuvki-rabotni-zashhitni-s3-src-hro-topaz-high

В практиката си съм срещал много голямо неразбиране защо и как да се избере подходящата работна обувка, затова с настоящата статия ще опитам да разясня кое трябва да бъде водещо и съответните причини за избор на подходяща работна обувка:

 

  1. На първо място е важно да се изясни кой е отговорен за избора на работна обувка и носенето й от работника? – Редовен въпрос на работодателите е – кой е отговорен при отказ на служителите да носят работни обувки. Отговорът е прост. Както при всички лични предпазни средства, така и при работните обувки отговорността е споделена. Работодателят е длъжен да осигури за своя сметка работни обувки, съобразени с оценката на риска и с работната среда на съответната позиция. В случай, че работникът не носи работните си обувки, работодателят е длъжен да го отстрани от работното му място, за да не допусне трудова злополука. При трудова злополука, двете страни по трудовото правоотношение подлежат на санкции, в случай че работникът е пострадал и не е носил (ползвал) предоставените му ЛПС. Санкциониращият и контролиращ орган е „Инспекция по труда“, а санкциите са в следните размери:
  • На Работодателя може да бъде наложена имуществена сакнция в размер от 1 500 до 15 000 лв. на нарушение. Може да Ви бъдат съставени толкова актове, колкото нарушения бъдат констатирани. Работодателят носи отговорност и се счита за отделно нарушение за всеки служител, който бъде заварен без работни обувки при законово изискване за носене на такива при работа.
  • На Длъжностно лице (напр. Технически ръководител) може да се наложи глоба в размер от 1 000 до 10 000 лв., ако не подлежи на по-сериозно наказание (т.е. ако няма основание прокуратурата да повдигне обвинение срещу него).
  • На Работник/служител може да се наложи глоба в размер от 100 до 500 лв.

Предвид описаното в т.1 препоръчвам работодателите да намерят правилния начин за внедряване на работните обувки сред персонала: Първо чрез внедряване на култура по безопасност и здраве сред работещите. Второ чрез чуваемост и диалогичност между двете страни – добре е работодателят да установи какво спира работника да носи дадена работна обувка и какви са причините му да го прави. Трето, ако първите две опции не сработят, чрез принуда – щом работникът не желае да работи с работни обувки, няма място на работната площадка.

  1. На второ място не без значение при избора и носенето обаче е и Комфортът на работещите – срещал съм се с много работодатели, за които основен определящ критерий при покупката на работни обувки е цената. Разбира се, че цената има значение, но тя не трябва да е основна. В практиката си и като инспектор по труда, и като орган по здраве и безопасност, съм срещал работодатели, които купуват работни обувки за около 20 лв. Сега искам да Ви попитам – колко струват обувките, които си купувате за лично ползване? Вие готови ли сте да ползвате обувки, чиито производители са спестили до толкова от качественото на материалите, че да стигнат до крайния потребител на цена от 20 лв.? И сега обърнете внимание, за да отговаря на стандарт S3 работната обувка трябва да бъде снабдена с твърдо бомбе, абсорбираща пета, да е водоустойчива, да има твърда подметка, да е антистатична и т.н. Това означава, че за да достигне до тези параметри, една обувка от 20 лв. трябва или да е крадена, или едва да ги покрива, като естествено здравето на краката, които ще ги носят и комфорта на собствениците им не е смятан при изработката. Веднъж имах сблъсък с началник отдел, който в прав текст ми заяви, че няма да изисква от служителите му да носят тези обувки, защото той ги е пробвал за един ден, следствие на което краката му са били покрити с рани. Естествено, ако сте упорити и принудите служителите си да носят подобни обувки, не мислете че сте постигнали някакъв особен успех при превенцията на злополуки на работните места, тъй като човек, който не се чувства удобно в обувките си, рядко успява да се концентрира в задачите си. Не случайно англичаните са казали, че ако искаш да нямаш други проблеми, трябва да обуеш неудобни обувки.

Поради това Ви препоръчвам да се насочите към среден клас работни обувки (между 100 и 200 лв.). Осъзнавам, че разходът е сериозен, но в крайна сметка, ако изхождаме от идеята служителите ни да са работоспособни и да произвеждат качествена продукция, трябва да им осигурим комфорт и да подсигурим запазване на здравето им в максимална степен. Реално носенето на комфортни работни обувки не е по-маловажно от носенето на подходяща маска за заваряване. Просто ефектът се усеща малко по-късно.

  1. На трето място не без значение е да се установи какво искат работниците/служителите – в практиката си успях да се убедя, че ако правилно е поднесена една работна обувка, то тя ще се носи. Така например, ако закупите Sparco Racing Evo и поясните на работниците си, че тези обувки се носят в пийтстоповете на Формула 1 или пък им изберете наложена сред спортните обувки марка като Diadora, те ще бъдат заинтригувани от тях. Отделно работната обувка трябва да е съобразена и с нивото на служителя. Много пъти съм попадал на служители, които се срамуват да носят работни обувки или облекло, поради факта, че ги мислят за общи работници с тях. Ако е така, подберете обувките, така че да не приличат на работни. Вярно, тогава може да отпадне някой елемент от тях или да не са толкова здрави, но поне ще бъдат носени.
  2. На следващо място е много важна здравината на обувката при избора и употребата й – В случай, че работната обувка се скъса, тя губи част то свойствата си, съответно част от защитата си. Именно поради това трябва на първо място да се подбират здрави работни обувки. Най-здравата работна обувка, която съм ползвал е Coverguard Topaz High, която при средно натоварване издържа около осем сезона, преди да се прокъса. Естествено, обувката съм я поддържал добре, редовно измиване + боядисване с прилична боя за обувки.
  3. На пето място е добре да се приеме, че всяка обувка има необходимост от поддръжка. Минимумът е тя да бъде почиствана грижливо след приключване на работния ден (процес). Ако изберете кожена обувка, то тя ще има нужда от импрегниране. Имайте предвид, че експертите съветват импрегнирането да се прави около веднъж месечно. Не правете компромис с импрегнанта. Нискокачествените (евтините) продукти за импрегниране в повечето случаи съдържат бензин или терпентин. Тези продукти ще повишат водоустойчивостта на обувката, но ще увредят свойствата на кожата, което от своя страна може да Ви докара потене на краката, съответно ще получите гъбички или други заболявания на краката, а ще намали и нейния „живот“.
  4. На шесто място е добре да се направи разграничение между общоприетите порядки при избора на работни обувки: „Зимни – летни, високи – ниски“:
  • Често погрешно се приема, че високата обувка е зимна, а ниската лятна. Докато ниската обувка е неподходящо да се носи през зимата, то високата не е задължително лош вариант за лятото. Именно високата обувка Ви предпазва от един съществен риск, който макар да се пренебрегва, е доста сериозен, а именно изкълчване или счупване на глезена. Обикновено подобна контузия се получава при ходене по неравна или неразчистена повърхност. Качествената висока обувка ще Ви предпази от усукване на крака, което да доведе до контузия. Разбира се, за целта тя трябва да е стегната в глезена.
  • Обувки с дебела подплата – лично аз съм против подобни обувки. Вълнената или друга подобна подплата може да доведе до развитие на различни микроорганизми в тях. Има случаи, в които въпреки водоустойчивостта на обувката успяваме да влезем в преспа или локва, които да покрият крака над обувката. Сами се досещате колко по-трудно съхне подобна обувка. Относно предимството, което осигурява – топлината. Ами това е просто – вземете си дебели чорапи, като моя съвет е да закупите чорапи от мериносова вълна, тогава краката Ви ще са на топло и ще чувствате същия комфорт, като при новата обувка с вълнена подплата.
  1. На следващо място е важно да се избере и ползва правилния размер на работна обувка – при проба на работните обувки трябва да имате предвид няколко неща:
  • Те няма да се отпуснат. Естествено е когато една обувка има твърдо бомбе, то да не се разтегне с времето.
  • Кога да ги пробвате – ако пробвате работната обувка в началото на работния ден не забравяйте, че крака според натоварването си през деня се отпуска, и понякога до края на деня нараства с около половин номер. В тази връзка Ви препоръчвам да си вземете обувки, които са Ви малко по-големи. В противен случай, плътните обувки могат да започнат да Ви причиняват болка по време на деня, а веднъж започне ли подобна болка, обувката повече не може да се носи нормално.
  1. Не без значение е познаването и спазването на Стандартите в областта– защитните обувки трябва да се носят навсякъде, където съществува риск от нараняване на краката. Трябва да определите вида обувки, които ще ви трябват за конкретната работна среда: За работа на закрито или на открито. Например на строителни площадки и в мини, е препоръчително обувките да отговарят на стандарт S3 или потенциално S5, ако е необходимо да се влиза редовно в наводнена среда.

В хранително-вкусовата промишленост обикновено се работи на закрито и в суха среда. В този случай е възможно преминаване към предпазни обувки S1 или обувки S1P, ако съществува риск от перфорация на подметките.

В зависимост от вида на подовата настилка може да се наложи да осигурите защита срещу хлъзгане, или например подметки, изолирани срещу студ или топлина.

В някои лаборатории, особено в химическата промишленост, ще трябва да осигурите предпазни обувки за предотвратяване на рискове, свързани с използваните продукти. В този случай можете да изберете S1 или S2, ако има риск от оливане с някой агресивен химикал. На строителните обекти понякога стандарт S1P осигурява необходимата защита, но разбира се ще трябва да адаптирате вида на защитата към вашите специфични рискове. За автомобилната индустрия обувките често трябва да отговарят на специфични рискове като тези, свързани със заваряването.

За улеснение по-долу Ви представям в табличен вид информация за отделните стандарти при работните обувки

 

EN ISO 20345 Категории: Aантистатични Устойчиви на въглеводороди подметки Поглъщане на енергия в петата и подметката Устойчиви на перфорация подметки Горната част на обувката устойчива на проникване и поглъщане на вода Водонепропускливи
SB
SBP X
S1 X X X
S1P X X X X
S2 X X X X
S3 X X X X X
S4 (S2 + полимерни материали – обикновено гумени ботуши) X X X X X
S5 (S3 + полимерни материали – обикновено гумени ботуши) X X X X X X

 

Както може да видите от таблицата, съгласно работната обстановка на служителите (и оценката на риска), Вие може да подберете подходящата обувка. В някои случаи може да се наложи или да прибегнете до няколко чифта обувки, поради необходимостта да се влиза, макар и рядко в по-агресивна среда. Така например, служителите могат да бъдат снабдени с работни обувки S3, но в случаи на необходимост от влизане в наводнени изкопи и шахти да имате необходимост от гумени ботуши. Не забравяйте в този случай да съобразите стандарта на гумените ботуши с работната среда, в която ще бъдат ползвани. Така например, ако има опасност от проникване на чуждо тяло през подметката (арматура, пирон или друго), ботушът трябва да отговаря на стандарт S5.

  1. На последно място, но не и по значение, е добре да се изберат и между следните Допълнителни екстри – водещите производители на обувки са успели да внедрят различни екстри, които да осигурят по-висок комфорт на крака Ви, като например:
  • Композитно бомбе и подметка – абсолютно задължителна екстра за всички работни обувки с удароустойчиво бомбе. Първо подобно бомбе е много по-леко от металното, тъй като прави обувката Ви по-лека. Второ в случай, че се наложи да минавате покрай металдетектор, няма да се налага да се събувате, за да докажете, че не носите метални приспособления по Вас.
  • Светлоотразителен елемент – в много случаи е полезно обувката да има подобен елемент, особено когато се налага да работите около автомобилни пътища или товаро-разтоварни складове.
  • Стелката – често големите производители залагат на удобна стелка. Трябва да имате предвид, че стелката в перфектното си състояние издържа средно около един сезон. В тази връзка бъдете готови да я подмените, ако искате да носите обувките си повече от шест месеца.